Ak sa chcete vyhnúť pokazenému ovociu, stačí vám iba poznať zásady správneho skladovania. Predĺžite tak životnosť potravín, ktoré ste si nakúpili.

Jedným z pravidiel je to, že by ste nemali ukladať ovocie a zeleninu do tej iste zásuvky a to isté platí aj o mieste na poličke v komore. A prečo je to tak? Pretože veľa druhov ovocia produkuje etylénový plyn, ktorý môže urýchliť hnilobný proces.

Ovocie potrebuje dýchať a preto ho ukladajte v priedušných nádobách ako napríklad v sieťkovaných vreciach. Najhoršie je vzduchové plastové vrecko. Nečistite ani neumývajte ovocie predtým, ako ho použijete, pretože to spôsobí znehodnotenie potraviny.

Ako na správne skladovanie ovocia

Jablká – skladujte ich oddelene od ostatného ovocia, pretože zrýchľujú dozrievanie ostatných plodov.

Citrusy – nedávajte ich do chladničky. Môžete tak urobiť iba vtedy, ak sú prezreté a vy potrebujete, aby ešte pár dní vydržali. V chladničke ale prichádzajú o svoju chuť a arómu.

Avokádo – nedávajte ho do chladničky. Stratí tam svoju chuť. Nechajte ho v kľude dozrieť pri izbovej teplote.

Pomaranče, mandarinky, citróny a ďalšie exotické plody – nechávajte ich dôjsť pri izbovej teplote.

Jahody a lesné plody – tie vám vydržia maximálne jeden deň. Radšej si z nich urobte smoothie, aby ste ich potom nemuseli vyhodiť, keď sa vám pokazia.

Hrozno – vydrží vám jeden alebo dva dni a tiež ho konzumujte prednostne.

Banány – neskladujte ich v chladničke, pretože im uberá na chuti i na životnosti. Ak kúpite zrelé banány, no nestíhate ich všetky hneď zjesť, obaľte ich koniec trsu
potravinovou fóliou. Takto vám vydržia o 4-5 dní dlhšie.

Foto: unsplash.com